Att förenkla hellre än organisera (om mat!)
Några nedslag i förenklingar från den senaste tiden. Det pågår många saker parallellt. Både utifrån hur inspirationen faller, tiden medger och behoven gör sig tydliga. Men på senaste har jag kollar över några saker som har med mat att göra.
Jag har länge upplevt matlagning som ganska betungande. Och det tror jag beror bland annat på att jag haft och har en del tydliga idéer kring hur jag vill att mitt mat- förhållande ska se ut.
Som till exempel,
att jag inte vill slänga mat.
Och,
att jag vill äta hyffsat bra mat.
Däremot har jag inte haft en allt för tydlig bild av hur detta ska gå till. Och då kan det vara svårt att ordna det hela med friden i behåll. Tydligare har känslan av att ligga efter varit alla de många gånger man ryckt i kylskåpet och tittat in på sina ledsna grönsaker.
Det vore nog hyffsat lätt att inte känna stress över matlagning om man var okej med att äta mest halvfabrikat och ha smörgåsar och falukorv och fil och smörgåsar som baskost för hela sin familj (vilket jag haft i perioder- och ja, jag tycker fortfarande att frukost är dagens bästa mål!). Mitt barn och mina eventuella framtida barn får gärna äta smörgåsar och falukorv och fil och smörgåsar, men jag vill gärna att vi ska äta en hel del annat med. Och det vore nog hyffsat lätt att inte känna stress i köket om man var okej med att slänga tjugofem procent av det man köper in (eller-vad-det-nu-är-folk-i-snitt-slänger). Men jag vill inte vara okej med att uteslutande äta smörgåsar och falukorv och fil och smörgåsar. Och jag vill inte heller vara okej med att slänga mat. Det är en prioriteringar för mig.
Men att kräva utan att veta hur, det är stressande. I alla fall för mig. Jag måste leverera, men jag har bara lösa planer för hur. Så ofta jag tittat in i kylskåpet och stirrat på bäst- före- datum, luktat och haft mig, för att mest bara undrat hur jag ska få till allt det där jag tänk mig. Där är jag. Och kanske någon mer?
Ni förstår att jag känner behov av att förenkla.
Tro inte att detta är första gången jag funderar över hur jag ska få ordning på mat-hanteringen i mitt liv. Jag har haft MÅNGA idéer. Och testat många också. Som olika typer av städningar och organiseringar av skafferi/kyl/frys, skrivit listor över vad jag har, skrivit listor över vad jag vill ha som ”baslager”. I perioder har jag planerat vecko-matsedel i andra har jag inte planerat alls. Men återkommande kan man väl säga att jag har gjort saker och sen har jag slutat gjort saker och sen har jag gjort andra saker och sen har jag slutat gjort andra saker. Kort och gott, inget har bestått över någon längre tid.
Minimalism handlar om mycket mer än att ha mindre prylar, minimalism är ett tankesätt som går att applicera på område efter område och jag är förvånad över hur det smittat av sig på där jag inte förväntat mig det.
Några enkla saker jag kommit på (hör och häpna!),
man kan välja vilka maträtter man vill kunna laga
och,
man behöver inte ha mer ingredienser hemma än till just dessa.
Behöver man inte? Nej, det behöver man inte. Och det kan ge både luft i skåpen och mindre beslutsångest.
Här är några av de saker jag gjort/gör:
· Börjat jobba på att fixa en månadsmatsedel med bara rätter jag verkligen gillar (som uppfyller kraven: hyffsat nyttigt, inte för dyrt, inte för tidskrävande och GOTT!). Och det är till dessa rätter det ska finnas grejer i skafferi och kyl.
· Slängt lite mat av slaget ”nischade grejer jag köpt någon gång till någon rätt men aldrig använt igen” (och helst inte vill använda!)
· Samlat grejer från skafferiet som jag vill äta upp (och lagt i en påse så jag vet var jag har det)- som jag kontinuerligt jobbar på att äta upp.
· Ätit upp grejer i frysen som legat länge på lager
Till sist vill jag skicka med en tanke som blivit tydlig för mig i och med rensandet och fixandet med mat. Vikten av att:
förenkla hellre än organisera!
För organisera det har jag gjort massor. Så himla mycket. Men jag har aldrig lyckats hålla mig kvar vid saker för dom har varit så himla krångliga, listor och system som ingen människa orkar hålla koll på. Nej, det jag menar är väl, organisera gärna, men om du inte har ett enkelt system så lär du inte orka bära organisationen och då blir den ändå inget värd.
Några bilder ur processen,
Ett kylskåp som jag vill ha mycket mer luft i...
Ett skafferi med mycket saker och samma skafferi med lite mindre saker.
En kasse med saker ur skafferiet som jag inte tycker att jag behöver ha på lager= tid att äta upp!
Förstår att det går att funka på ganska många sätt när det gäller matlagning och mat-ätning. Men kanske kan någon känna igen sig och hitta lite inspiration till lätthet i vardagen.
På återhörande!
Ida